Dlaczego lucerna jest zalecana w żywieniu zwierząt hodowlanych?
Właściwości zdrowotne lucerny są znane od setek lat. Jest to roślina, która odznacza się wysoką zawartością antyoksydantów i substancji mineralnych. Lucerna wyglądem przypomina koniczynę. Uprawa nasion lucerny powinna mieć miejsce w połowie kwietnia, gdyż wtedy pojawiają się najlepsze warunki atmosferyczne i glebowe dla jej siewu. W przemyśle spożywczym lucerna znajduje szerokie zastosowanie, gdyż wykorzystywane są jej listki, kiełki i ziarenka. Z kolei w przemyśle rolniczym i hodowlanym wykorzystywane są przede wszystkim świeże rośliny, strąki oraz siano rośliny.
Jaka jest wartość odżywcza lucerny?
Najważniejszym wskaźnikiem wartości odżywczej lucerny w przemyśle paszowym uznawana jest sucha masa lucerny. Lucerna jest doceniana przez hodowców przede wszystkim za zawartość białka, którego jest około 17–22% w suchej masie. Białko w lucernie chemicznie bardzo przypomina białko jaja kurzego(różnica dotyczy zawartości metioniny w lucernie). Roślina ta zawiera także sporo błonnika(na poziomie 30–35% suchej masy i dominuje w nim lignina).
Co znajduje się w lucernie?
W składzie lucerny wyróżnia się zawartość takich witamin i minerałów jak:
- witaminy z rodziny B(B1, B6, B12) oraz
- C, D, E i K,
- wysoki poziom beta-karotenu,
- minerały jak żelazo, potas, mangan, fosfor i wapń.
Dodatkowo w liściach lucerny znajduje się wysokie stężenie substancji fitoaktywnych jak:
- alfa-karoten,
- chlorofil,
- kumaryna,
- kryptoksantyna,
- daidzeina,
- kwas fumarowy,
- limonem,
- luteina,
- saponiny,
- stigmasterol
- i inne.
Hodowcy doceniają również, że substancje znajdujące się w lucernie wspomagają przyswajanie i wchłanianie białka, węglowodanów czy wapnia i żelaza z układu pokarmowego. Warto zwrócić uwagę na fakt, że chlorofil zawarty w lucernie zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych i wspiera ich leczenie. Lucerna jest wykorzystywana w terapii pomocniczej w zaburzeniach układu pokarmowego. Jak dotąd zauważono pozytywne oddziaływanie lucerny w przypadku ostrych, jak i przewlekłych zaburzeń trawienia. Lucerna ma zdolność zmniejszania wzdęć oraz stymulacji apetytu. Z kolei dzięki zawartości sulfonianu metioniny lucerna łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka. Potwierdzone zostało także działanie przeciwgrzybiczne lucerny, dzięki czemu sprzyja właściwemu funkcjonowaniu mikroflory jelitowej.
Jakie jeszcze zastosowanie posiada lucerna?
Roślina ta posiada naturalne działanie przeczyszczające i moczopędne. Dodatkowo lucerna jest używana, jako środek napotny, który obniża gorączkę. Substancje zawarte w lucernie zapobiegają powstawaniu woli (przerostowi gruczołu tarczowego). Lucernie przypisuje się również takie właściwości jak:
- wzmacnianie systemu odpornościowego,
- wspomaganie procesu laktacji,
- poprawianie ogólnego samopoczucia.
Lucerna to jedna z najcenniejszych roślin pastewnych, gdyż jest odporna na suszę oraz wykazuje wysoką oporność na szkodniki. Ponadto jest uznawana za wydajne źródło białka w diecie zwierząt rzeźnych. Wszystkim zwierzętom roślinożernym lucerna pokrywa zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. O zaletach tej rośliny świadczy wzrost ilości dostępnych na rynku pasz specjalistycznych, dodatków paszowych czy preparatów opartych na lucernie jak np. lucerna granulowana.
Najnowsze komentarze